[ Decorate your life ]

[ Riley van de Wiel ]

Terug

User experience

User experience had veel effect op ons concept, met user centered design hebben we verschillende onderzoeken gedaan. UX onderzoeken zijn altijd heel handig om erachter te komen hoe de gebruiker er mee om gaat. Dit is vooral handig omdat de testgebruiker buiten het project staat en dus met een heel ander oog er naar kijkt. Hierdoor kan je het product veel beter afstellen op de gebruiker en wordt het veel gebruiksvriendelijker.

Interviews


Voor het maken van de concepten was het belangrijk om onderzoek te doen naar waarin de doelgroep interesse heeft. Hiervoor besloten wij dat kwalikatieve onderzoek te verrichten, dus een interview. Ik en dylan begonnen met het maken van een interview document (link naar interviewdocument), hierbij hebben we een aantal dingen vast gezet (Doel, aanpak, vragen) en vervolgens zorgden we dat iedereen toegang had tot dit bestand zodat iedereen dezelfde vragen kon afnemen.

Nadat ik de interviews had af- en opgenomen had ging ik de opgenomen interviews nog een keer beluisteren en analyseren, vervolgens verwerkte ik de antwoorden in het document waarna ik een conclusie kon opstellen. Aan de hand van deze conclusie konden we wat dingen vaststellen. Zo was het duidelijk dat de doelgroep niet al te veel interesse had in klassieke muziek en iets nodig heeft om getriggerd te worden om ernaar toe te gaan. Daarna had ik een persona gebaseerd op de interviews gemaakt (link naar persona), waardoor we ons concept meer konden afstemmen op de interesse van de doelgroep.


Geluids opnames:Interview 1, Interview 2, Interview 3.

Zelf vind ik interviewen een van de meest interessante onderdelen aangezien ik vroeger hier nogal veel moeite mee had. Maar ik merk dat ik door de jaren heen hier steeds beter en ook steeds zelfverzekerder mee ben geworden. Ik hou me met Open innovatie ook veel bezig met interviews en heb hierbij ook meerdere interviews gedaan voor de serie Labgasten voor Coffeelab. Hierbij heb ik interviews afnomen met allerlei verschillende mensen dus hierbij moest ik ook rekening houden wie ik tegen over me heb, dit bepaald veel van de formaliteit bij het interview. Verder merk ik dat ik in het vervolg meer erop moet letten dat ik niet de antwoorden van de gebruiker aanvul, hier heb ik nogal een neiging toe en zal in het vervolg hier beter op letten. Verder moet ik duidelijk articuleren

Demo & testrapport


Voor de proftaak hadden we een prototype/demo gemaakt, dit is een VR-App waarbij de gebruiker een demo krijgt van het echte event. Deze demo is bedoeld om dezelfde 'epische reis' mee te geven als dat het echte event zal doen. Hier rechts zie je een screenshot uit de demo.

De demo zelf was een prototype gemaakt om een gebruiker naar het concert toe te lokken, de demo gebruiken wij als een "teaser". Natuurlijk is het heel belangrijk dat de ervaring en alles eromheen goed meegeven aan de gebruikers. Om dit te testen had ik het idee om een Testrapport op te stellen om zo te kijken wat de doelgroep vind van de demo, Dylan en Bram hielpen bij het testenw. We hebben het door 4 verschillende mensen uit de doelgroep laten testen en een aantal vragen aan hun gesteld wat ze ervan vonden.

Klik hier om het volledige testrapport te bekijken

De resultaten van het testrapport kwamen grotendeels overeen. De eerste reactie was zoals we hadden verwacht, ze waren namelijk erg onder de indruk van de omgeving. Maar na een tijdje rondkijken vonden alle testpersonen dat het nogal leeg was. De gebruikers vonden dat de ervaring niet lang interessant blijft. Dit hebben we vervolgens geholpen door meer elementen toe tevoegen aan de Demo.

Docentenplein usuability test


Voor het Docentenplein hebben wij een usuability test opgesteld en vervolgens afgenomen bij de doelgroep (docenten). Het document zelf heb ik veelal samengesteld in de vorm van opmaak en voorbereidings inhoud. De scenario's en vragen hebben we samen gemaakt.

De voorbereiding bestond uit alles klaar zetten en alle vragen goed voor te bereiden. Vervolgens ging ik Frank halen en liep aan de hand van het document door heel de test heen. Hierbij hield ik me aan de meetwijze en aanpak, zoals: letten op lichaamstaal en het doorvragen over onduidelijke antwoorden.

De test zelf ging succesvol en kregen hier veel nuttige resultaten uit. Bij de test werd het goed duidelijk dat de navigatie niet optimaal was en dat de testpersoon liever alternatieven gebruikt ipv de portal zelf. Na de test heb ik de notulen en antwoorden verwerkt in een Usuabilityrapport. In het vervolg zou ik de scenario's anders opstellen. In dit geval was het slimmer geweest om te vragen aan enkele mensen uit de doelgroep om te kijken wat plausibele scenario's zijn, aangezien we nu de feedback kregen dat sommige scenario's niet helemaal van toepassing zijn.

Observeren

Bij de usuability tests zat ik erbij maar was ik niet degene die het woord hield, Marijn had hier het woord. Echter was ik hierbij meer aan het observeren. Observeren is een belangrijk aspect, bij het observeren kon ik goed letten op dingen waar je normaal niet veel oplet of over het hoofd ziet, zoals: houding en gezichtuitdrukkingen. Observeren is een vorm van kwalitatief onderzoek, bij kwalitatieve onderzoeken krijg je meer diepgaande resultaten vergeleken met kwantitatieve onderzoeken. Hierbij maakte ik aantekeningen die later konden worden gebruikt in het verwerken van de resultaten. Een duidelijk voorbeeld is wanneer iemand zucht na een vraag, hieruit kan je al snel zien dat de persoon niet goed weet waar hij/zij moet beginnen met zoeken.

A/B Testing

We maakten ook gebruik van een A/B Test bij de demo om te kijken wat de gebruikers fijner vinden. We kozen voor een A/B test omdat dit snel en handig was om de prototype te testen. Hierbij hebben wij enkele testpersonen verschillende versies laten testen om te kijken welke het meeste aansloeg. Hieruit bleek dat ze liever een textueel intro hebben dan een ingesproken intro, dit verminderde de ervaring. Verder waren de testpersonen van mening dat meer instrumenten veel interessanter waren, dit gaf een veel minder leeg gevoel. In het vervolg denk ik wel dat het handig is als we meer testpersonen gebruiken, daardoor zullen de resultaten betrouwbaarder zijn. Klik hier om de gehele A/B test te bekijken

Storyboard

Prototypen zijn ook een belangrijk aspect van user experience, storyboard zijn een prototyping techniek dat de functionaliteit simuleert. Bij de proftaak was het nodig om een video te maken, het begon bij het brainstormen om een idee te maken. Vervolgens kreeg ik de volgende informatie van Arne om er een visueel storyboardvant te maken:

"Begint met logo van ons groepje, en logo Gelders orkest. Dit op de beat van de muziek. Daarna wordt er iets van Space verteld, iets van 'We nemen je mee op een ruimtereis'.
Echte video begint, je ziet een persoon een VR bril vinden, en die zet hem op.
[SHOTS VAN DE VR DEMO HIER].
Hij zet de bril af en komt erachter dat hij nog steeds overal de ruimte om zich heen ziet."

Vervolgens heb ik hier mijn eigen interpetatie op los gelaten en uitgewerkt (zie hier links) en daarna hebben we het gefilmt en is het door arne gemonteerd. Dankzij het storyboard konden we gemakkelijker verschillende beelden verzinnen tijdens het filmen.

Posters

Voor de Proftaak heeft ieder een serie gemaakt van 5 posters, het doel van deze posters is om reclame te maken voor het uiteindelijke event. Deze posters moesten dus uniek en aantrekkelijk zijn voor de doelgroep. Hiervoor waren de interviews en het opstellen van een persona belangrijk omdat we hierdoor meer konden afstemmen op de interesse van de doelgroep. Verder heb ik bij deze posters goed gelet op de vormgeving. Deze posters heb ik laten testen door de doelgroep en aan de hand van de feedback ging ik de posters verder aanpassen.

Bij de tests werd het al snel duidelijk dat alle gebruikers het lettertype en het logo links onder niet mooi vonden. Waarna ik deze heb vervangen door een beter passend lettertype en het logo verwijderd. Het tweede wat de gebruikers opvielen was dat er geen call to action op stond, de posters mistten een website link en de datum voor het echte event. Na mijn posters getest te hebben ging ik aan de slag met het verbeteren, hier kan je de gehele poster serie bekijken, beide oude en nieuwe versie. Poster serie

Material Design

Tijdens een van de UX workshops ben ik aan de slag geweest met een nieuwe versie van 'Mens Erger Je Niet' in Material Design. Material Design is een style gemaakt door google. Ik heb de style guide van google hierbij geraadpleegd. De dobbelsteen zal van vlak verwisselen steeds langzamer tot op het punt dat hij stil blijft liggen met het resultaat.