[ Decorate your life ]

[ Riley van de Wiel ]

Terug

Scrum

Scrum was een vrijwel cruciale factor in het werkproces voor mezelf en mijn proftaak groep, aangezien ik scrum ook heb gebruikt voor individueel proces. Scrum hielp mij en mijn proftaak groep veel in gestructureerd werken, hierdoor hadden we een simpel, flexibel en duidelijk overzicht over de taken die nog gedaan moeten worden, de taken waar iedereen mee bezig is en de taken die al af zijn. Scrum is een van de agile frameworks en verhoogt de effectiviteit.

Start-up


Nadat we onze eerste sprint (concept sprint) hadden afgerond met een presentatie bij Perplex zijn we pas echt begonnen met het gebruik van Scrum, Marijn en ik maakten samen een scrumboard en vulden deze met onderdelen die tijdens sprint 1 gemaakt moeten worden. Hierbij hebben wij tijden neergezet, de tijden laten zien hoe lang je per onderdeel ongeveer bezig bent. Dankzij deze methode kan je goed bijhouden of iemand wel goed door werkt.

Scrum in de proftaak


Vanuit onduidelijkheid over de stand van zaken was het ons duidelijk dat het scrum niet veel werd gebruikt, ik bood aan om scrummaster te worden in sprint 2 (dit was de eerstvolgende sprint). Hierbij nam ik dus het iniatief en ging ik me meer houden aan het scrum en ook alle taken opschrijven en verdelen onder de groep. Echter verliep het niet heel geweldig en verwaterde het voor een groot deel. We gebruikten het scrumboard meer als een To-do list i.p.v een scrum.

In het vervolg moet ik als Scrummaster meer iniatief tonen en strenger optreden. Als groep zouden we betere afspraken moeten maken en deze ook nakomen maar ook vast de daily stand-up doen. De retrospective is ook amper uitgevoerd omdat er geen echte vaste scrummaster hadden. Echter hebben we enkele keren goed gescrumd en hierdoor was veel opgehelderd.

Persoonlijk Scrum

Bij dit semester heb ik ook gebruik gemaakt van een persoonlijk scrum. Scrum vind ik zelf een hele fijne manier om mee te werken. Bij scrum zie je duidelijk wat je gedaan hebt en wat er nog gedaan moet worden, dit is de reden waarom ik ervoor heb gekozen om deze ook voor mezelf gebruikt. Hier rechts zie je een foto van het persoonlijk scrumboard, het is niet veel maar wel efficient. Hierdoor merktte ik wel dat ik beter optijd was begonnen vergeleken met vorige semester.