[ Decorate your life ]

[ Riley van de Wiel ]

Terug

Strategy & Concepting

Strategie en concept was heel belangrijk in het begin van de proftaak aangezien we natuurlijk begonnen met de concept fase. In de conceptfase van de proftaak moest er nog veel onderzoek worden gepleegd. In het begin gingen we concepten verzinnen en de doelgroep analyseren.

Slapend ontwakend levend


De tweede dag gingen we met SCO beginnen aan het maken van een concept, deze gingen we maken door middel van het slapend ontwakend en levend. Een concept is in principe een verhaal met twee belangrijke componenten: content en vorm. Hiermee hielden wij rekening met het bedenken van het concept.

We besloten wat extra bieb onderzoek te doen zodat we meer inspiratie en ideeën konden opdoen. Vervolgens gingen we stickers plakken met 3 verschillende kleuren: Blauw, standaard ideeen. Rood, originele ideeen voor nu. Geel, originele ideeën voor de toekomst.

Hierdoor hadden we een beter overzicht op alle ideeen en welke interessant zijn om uit te werken, hiermee gingen we in de rest van de concept weken verder.

Concept weken


De eerste paar weken werden gezien als de concept weken, hierbij was het vooral de bedoeling om veel ideeen te genereren zodat we een brede keuze hadden bij het kiezen/verzinnen van het concept.
We keken wat er bij elkaar hoort en of het een mogelijk concept kon zijn, alles wat hier niet binnen viel werd op een overige stapel gegooit. Van dit hele proces werd mij het verschil tussen idee en concept heel duidelijk.

Tevens gingen we tewerk met veel concepttechnieken waarmee we nog nooit gewerkt hadden. Dankzij deze opdracht heb ik nu in ieder geval de kennis over een aantal concept technieken zoals: synoniem methode, negatief brainstormen, ad random woord, etc. Natuurlijk waren sommige technieken meer bruikbaar dan andere maar toch hebben we een aantal concepten eruit gehaald. Over deze opdracht heb ik een beetje mix gevoelens, aan de ene kant vind ik hem fijn aangezien we goede ideeen kregen d.m.v enkele strategieen maar het nadeel was dat niet elke strategie werkt. Hierbij heb ik overigens wel veel geleerd over hoe je het beste van veel ideeen tot een concept kan overgaan. voorheen had ik nooit een gelijk proces gehad waar dit ook zo verlopen was. Meestal was het meer dat we een idee uitwerken en hieromheen een concept proberen te verzinnen in plaats van te werken uit een concept.

Doelgroep analyse / media strategie


contentstrategie Bij de mediastrategie heb ik vooral veel onderzoek gedaan naar de contentstrategie en heb deze ook met Dylan opgesteld, hierbij had ik veel bieb onderzoek gedaan. Zo heb ik ook een interessant onderzoek van Portent gevonden over content en hiermee heb ik met het maken van de contentstrategie rekening gehouden.

customerjourney
Een customerjourney is een handig overzicht met de middelen en de 'journey' die de gebruiker aflegd. Hierbij heb ik gekeken welke mogelijke middelen wij konden inzetten en in welke volgorde deze horen. Hierbij heb ik ook het een en ander onderzoek gedaan naar social media en hoe we die kunnen inzetten. Hierbij heb ik ook de eerste visuele versie van de customerjourney gemaakt, deze is later vervangen.

Doelgroep
De doelgroep vaststellen was in grote termen makkelijk, hoger opgeleide jongeren, maar we wilden graag het allemaal goed analyseren. Alles over de doelgroep analyse staat in het communicatiestrategie, hierin staan veel van alle onderzoeken die gedaan zijn met daarbij de bronnen.

Bij de doelgroep hebben we veel informatie verkregen door veld en bieb onderzoek, we konden veel relevante en bruikbare artikelen vinden maar veel van de informatie werd ook verkregen door interviews. Voor als je het hele bestand wil bekijken heb je hier de media strategie .

Semiotiek posters


We kregen de opdracht om een poster series te maken waarin mee rekeninghielden met semiotiek, design, beeldgebruik, typografie, short copy en tone-of-voice. Hierbij had ik een serie opgesteld waarbij het universum in de vorm van de instrumenten is. Het idee erachter is dat de instrumenten het universum uiten, de ervaring mogelijk maken, vandaar de vorm. De wit ruimte dient ervoor om te laten zien dat alleen de instrumenten die ervaring geven.

Tijdens het feedback moment kreeg ik de volgende feedback: de call-to-action ontbrak nog, het lettertype was niet fijn en om de instrumenten wat groter te maken en af te laten snijden aan de zijkant. Deze feedback heb ik verwerkt in de 2de versie van de posterserie. De bovenste zijn de oude versies en de onderste de versies met feedback verwerkt.

Deze posters dienden als een mogelijke poster serie voor de proftaak mocht dit nodig zijn. Dankzij deze opdracht ben ik meer gaan letten op de beredenatie erachter, zo was ik met deze opdracht veel bewuster bezig in het maken van design keuzes. Verder merk ik wel dat ik me meer moet gaan verdiepen in lettertypes and het gebruik ervan, mijn kennis van lettertypes is goed maar de toepassing mag wel wat verbetering in komen. Mocht je de gehele poster serie willen zien: Semiotiek posterserie.